kuih cara berlauk


this is as requested by ian.. sorry ian.. lewat.. aku syik terlupa..
i got this recipe some where from the net.. but cant find the link.. resepi ni ok…. kalau nak ikut selera adjust2 sket ikut suka.. 😀

hope ian jumpa la loyang acuan tu kat abu dhabi

KUIH CARA BERLAUK

Bahan Inti
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar ] potong dadu kecil
1 ulas bawng putih ] cincang halus
1 s/b rempah kurma
1 s/k minyak utk tumis
garam

daun bawang…….mayang kecil ]
cili merah…….hiris halus ] hiasan

Daun pandan dipotong 2 dan carikkan sebagai berus untuk menggris acuan kueh cara

Cara masak inti
1. Tumiskan bawang dan rempah sehingga wangi.
2. Masukkan daging/ayam & garam dan biarkan mendideh dan kering.
2. Bila telah kering..angkat dan sejukkan.

Bahan untuk adunan bater
2 cawan tepung
1 cawan santan
2 cawan air
1 biji telur
garam
pewarna kuning

Cara membuat kueh:
1. Blendkan/gaul rata semua bahan dan tapiskan.
2. Masukkan sikit adunan dalam teko yg muncung panjang [senang nak tuang kedalam acuan kuih cara]
3. Minyakkan acuan kueh cara dengan berus daun pandan yg disediakan
4. Tuangkan adunan
5. Masukkan sesudu kecil inti daging yg disediakan
6. Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang. Tutupkan adunan dgn tudung periuk kecil
7. Bila agak dah masak.. angkat dan hidangkan.

Advertisements

2 thoughts on “kuih cara berlauk

  1. kayla says:

    i love kuih cara berlauk! dulu pun jumpa resipi kat surat khabar terus potong simpan dalam notebook. tapi… mana ntah notebook tu skrg. thanks for posting it. nnt boleh try buat jugak 🙂

  2. mrMiEZ says:

    hi mommy zoorra…how's zahra… dah okay ke injured die…naper tak lodge aje police report… heheheh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: