fesyenkah?


I was thinking about – almost the same – issue some time ago. And when kak chik wrote about it in her blog..it make me think.
Berpakaian – trendkah, keinginan sendirikah, mengikut kehendak agamakah, atau disuruh???

Of course I am referring to a Muslimah outfit.

Some time ago, i started to wear longer hijab, and baggy dresses, and socks too. That time, I wore socks, and longer hijab after my husband asked me too. And when ever I’m going out, it always clicks it my head –eh.. kena pakai stokin.. nanti abang marah– Cant you see it?? That is totally wrong!!! I am totally wrong that time!! I cover the aurah fully because my husband gave that order to me, astaghafirullah… Sepatutnya aurat ditutup sepenuhnya kerana takutkan Allah.. saya insaf, dan berdoa takkan ulangi lagi. Oh.. and I did mention cover the aurah fully, did I??

What is covering the aurah fully???
Well, covering aurah, sama seperti ibadah lain – tidak ada partition in being a muslim.. Partition?? Islam is comprehensive – kalau semua ibadah kita lakukan, dan semua suruhan Allah kita patuhi – barulah iman itu sempurna.. This info/knowledge is from Dato Hasan Din – I heard it masa dalam siaran tanyalah Ustaz. He said, Islam adalah agama comprehensive – tidak ada condition di mana keadaannya begini; ‘walaupun saya tidak pakai tudung, tapi saya sembahyang’ atau ‘walaupun saya tidak alim, tapi hati saya baik’ atau ‘walaupun saya tidak solat, tapi saya tak pernah tinggalkan puasa’.. itu semua tidak ada dalam Islam. Seseorang yang beriman, perlu ikuti semua suruhan dan perintah – itu lah erti Islam – mengabdikan diri sepenuhnya kepada Allah – tidak ada separuh-separuh.

It it is the same with covering aurah. Its not like ‘tak payah stokin pun tak pe.. tudung saya dah cukup labuh‘ atau ‘walaupun saya pakai lengan pendek, tapi saya masih bertudung, ok la tu…‘ nope….. that is totally wrong. A person covers the aurah if she covers all, semua mengikut tuntutan agama – barulah lengkap. I also like to share that in Surah Al Nur, ayat 31, Allah telah perintahkan untuk melabuhkan tudung ke paras dada – that is the right way of how to wear hijab. So- to me, in this issue, there is no question at all- it was all written in the Quran. Jadi bagi saya, tidak ada pilihan mengikut selera masing dalam isu bertudung ni.

And the outfit. I went to a lot of boutique looking for dresses and baju kurung the other day. Most of them are without lining, with a very thin fabric. The promoter told me to use the liner blouse, and I told her, sometimes, even with line, the body shape could still be seen, as the liner is tight to the body and the fabric of the dress is very very thin. The promoter said to me ‘Memang sekarang semua fesyen memang macam ni kak…’ And that day, I started to think – kita berpakaian ikut kehendak fesyen kah, ikut kehendak hatikah, atau mengikut tuntutan.

I am not being good, or being religious here. I am just calling all Muslimah to think better, be wise and make a good choice in life.

Advertisements

5 thoughts on “fesyenkah?

  1. trur enuff..skang ni sume nak berfesyen..janji pakai tudung..baju jarang/ketat etc tak apa..tudung pun musti ikut trend..tudung ekin la..tudung siti la..macam2 kan..

  2. kayla says:

    i'm with you girl… we just have to put more thoughts into choosing what we wear…

  3. ZOORA says:

    yes yes agreed, sometimes this are just every day thingie… buat tak discuss openly takut some got hurt. but someone got to say it out

  4. Dayah says:

    Salam Zooraafter quiet some times being a silent reader, I'm taking a courage to drop my 1st comment.:) Salam kenal anyway…tertarik baca entry Zoora kali ini dan terpanggil utk komen.Tertarik bila suami Zoora yang mengingatkan semua ni. kdg2 nak harap diri kita, takut lebihnya ikut nafsu.kalau yg jenis boleh kwl nafsu, then tak payah crita le..di sini jugak peranan suami membimbing isteri mereka.yg salah patut ditegur, yg baik patut digalakkan.

  5. ZOORA says:

    dayah.. thanks for reading and revisiting my blog.. ye, ada bagusnya juga kalau ada orang ingatkan kita.. kadang2, kita terlupa.. sbb tu saya juga harap blog ni dpt tolong ingatkan sesama kita.. kot kot ada yang terlupa, kadang bukan tak tau kan.. terlupa nak amik serius je :dthanks again dayah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: