allah hu akbatt


She knows wht solat is. even screamed – olattt!!!! – whenever she saw any mosque along the road. But still, we have a longggg way to go in teaching her Islamic values. Of course, solat is not the only thing.

We’ve learnt that whenever your child starts to speak, it is best to teach her with zikr. For now, alhamdulillah, she can say;

-Allah
-Alla akbattt – is Allahuakbar
-lallah – is Alhamdulillah
-lallah also – is Subhanallah

Mashallah, this lil one really tought both of us a lot – about creation, of the Great Allah.

Advertisements

6 thoughts on “allah hu akbatt

  1. Dayah says:

    sejuk perut kita ngandung bila lihat anak2 mula kenal solat dan ikut serta kan!!

  2. mrMiEZ says:

    Alahai… comeynye ZahrahAlhamdullilah… pupuklah dia dengan nilai Islam sejak kecil..Semogo dia menjadi insan yang berguna kepada agama, ibubapa, bangsa dan negara. AMin

  3. ZOORA says:

    dayah.. aah .. seronok tgk anak growing up mcm ni.. thanks mie.. aminnn

  4. ZOORA says:

    haa..s atu lagi .. nak ajar masa kecik ni senang.. tapi nak pastikan dia istiqamah.. itu la cabaran besorrr

  5. - rzmie - says:

    kami dok pasang CD zikir untuk Danial sebab waktu kat umah in-law khusyuk je tgk zikir kat Astro Oasis. umah kami tak de Astro, so, beli CD..skrg Danial boleh ikut klu zikir munajat. sebutan still tak betul, tapi cara berlagu tu kita tau la dia ikut. Azan pun dok ikut. Dalam kes Danial, sebab dia selalu dok ikut zikir dgn azan, nak ajar dia sebutan pun senang sikit.

  6. ZOORA says:

    bagus la mcm tu rzmie – budak kecik otak dia absorb semua benda.. so masa ni la kena tapis apa yg masuk.. kalau yg masuk tu lagu n aksi2 joget, nampaknya terngiang2 sampai dia tido la.. ada ustazah ingatkan, eloknya before tido bacakan kalimah dan zikir Allah kat dia – so ayat tu lekat kat fikiran dia – itu lebih baik dari lekat fairy tales kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: