Ramadhan – some steps ahead


Berdebar-debar..dah tak lama lagi..we have been waiting for Ramadhan..teringat last year, waktu takbir raya berkumandang, terdetik daptkah kita melihat Ramadhan sekali lagi? Tup tup, its coming! And its this week!

Waktu untuk mendidik iman, didik taqwa, didik nafsu – pendek kata its the best time untuk menjadi insan yang lebih baik, the best time to change.

Tapi, pesan ustazah, bukan masuk Ramadhan baru nak start latih diri, baru start nak mendekat majlis ilmu, baru nak start upkan bacaan Quran… supposely kita start semua tu months before. Jadi masa masuk Ramadhan, kita dah faham semua ibadat, contohnya dah tahu makna bacaan solat, faham makna solat terawikh, faham kisah kisah Nabi pada bulan Ramadhan, dan paling penting faham ibadah puasa tu sendiri. Barulah bermakna semua ibadah tu, dan barulah meresap dalam jiwa.

Alamak..ustazah…dan dekat sangat ni Ramadhan, checklist ada tak ter tick lagik! walhal pesanan bukannnya semalam.

Wahai hati…tunggu lah Ramadhan datang..bersedialah untuk dibuka bagi cahaya Ramadhan. Insyallah

image is from iluvislam.com

Dalam bulan puasa pun boleh berazam, bukan tahun baru je. I havent thought of mine this year. Last two years, i was 8 months pregnant that time, azam untuk puasa penuh, and terawikh penuh. Last year, i was breastfeeding, banyak planning how to maintain milk supply during Ramadhan, azam, untuk puasa jugak no matter what.Tapi tu azam je la yang i could share, ibadah yang dibuat takkan la nak cakap kat sini kan, thats just for me to know.

This year..hmmmm…will let u know. I need to think through and through. hehe insyallah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: